MLEKO, JOGURTY I SERY TO PODPORA MOCNYCH KOŚCI

Dzień rozpoczęliśmy od wykonania doświadczeń.

 

Pierwsze doświadczenie  pokazało nam jaki ciężar, niby kruche skorupki od jajek, udźwigną. Na rozłożone połówki skorupek ułożyliśmy 15 książek. Każdy z nas wziął te książki do ręki były ciężkie.

"Skorupki kojarzą się nam z czymś bardzo lekkim, delikatnym i kruchym, a tutaj widzieliśmy jak silne potrafią być. Skorupki zbudowane są z wapnia. Tak samo jak nasze kości. One również muszą dźwigać ciężar naszego ciała. To dzięki nim potrafimy stać w pozycji pionowej, poruszać się, biegać."

Doświadczenie drugie - do słoiczka ze skorupkami jajek wlaliśmy ocet. Na skorupkach prawie natychmiast zaczęły tworzyć się bąbelki.Bąbelki oznaczają, że kwas (ocet) wżera się w wapniową skorupkę i wybiera ją.skorupka powielu godzinach zupełnie mięknie i rozpada się.

Z doswiadczenia dowiedzieliśmy się, że że różne kwasy wypłukują wapńz naszego organizmu. Tymczasem wapń potrzebny jest namdo budowy i utrzymywania w zdrowiu kości i stawów. By zapewnić naszym stawom i kościom odpowiednią ilość wapnia należy spożywać produkty mleczne, do których należą - mleko, jogurty, sery.

 

 

Następnym naszym zadaniem było przedstawić na plakacie nasze hasło Mleko, jogurty i sery to podpora naszych kości. Wszystkie grupy ochoczo wzięły się do pracy i oto efekty.

Ostatnie zadanie było  bardzo smaczne. Każdy otrzymał kubeczek serka do zjedzenia. Wszystkie osoby zjadły go z apetytem. Wojtuś był przodownikiem i potem tylko przyglądał się innym jak jedzą.