MLEKO, JOGURTY I SERY TO PODPORA MOCNYCH KOŚCI
Dzień rozpoczęliśmy od wykonania doświadczeń.
Pierwsze doświadczenie pokazało nam jaki ciężar, niby kruche skorupki od jajek, udźwigną. Na
rozłożone połówki skorupek ułożyliśmy 15 książek. Każdy z nas wziął te książki do ręki były ciężkie.
"Skorupki kojarzą się nam z czymś bardzo lekkim, delikatnym i kruchym, a tutaj widzieliśmy jak
silne potrafią być. Skorupki zbudowane są z wapnia. Tak samo jak nasze kości. One również muszą dźwigać ciężar naszego ciała. To dzięki nim potrafimy stać w pozycji pionowej, poruszać się,
biegać."
Doświadczenie drugie - do słoiczka ze skorupkami jajek wlaliśmy ocet. Na skorupkach prawie
natychmiast zaczęły tworzyć się bąbelki.Bąbelki oznaczają, że kwas (ocet) wżera się w wapniową skorupkę i wybiera ją.skorupka powielu godzinach zupełnie mięknie i rozpada się.
Z doswiadczenia dowiedzieliśmy się, że że różne kwasy wypłukują wapńz naszego organizmu. Tymczasem
wapń potrzebny jest namdo budowy i utrzymywania w zdrowiu kości i stawów. By zapewnić naszym stawom i kościom odpowiednią ilość wapnia należy spożywać produkty mleczne, do
których należą - mleko, jogurty, sery.
Następnym naszym zadaniem było przedstawić na plakacie nasze hasło Mleko, jogurty i sery to
podpora naszych kości. Wszystkie grupy ochoczo wzięły się do pracy i oto efekty.
Ostatnie zadanie było bardzo smaczne. Każdy otrzymał kubeczek serka do
zjedzenia. Wszystkie osoby zjadły go z apetytem. Wojtuś był przodownikiem i potem tylko przyglądał się innym jak jedzą.